7th Digital Banking Forum

Οι αλλαγές που έφεραν οι ψηφιακές τεχνολογίες την δεκαετία που μόλις τελείωσε σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, αναμένεται να συνεχισθούν και αυτή που μόλις ξεκίνησε. Στην Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό, οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο να προσαρμοσθούν σε αυτό το νέο περιβάλλον και η έμφαση στην καινοτομία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους. Αντίστοιχα, στην ελληνική αγορά εμφανίζονται επιχειρήσεις, είτε εγχώριες είτε προερχόμενες από το εξωτερικό, οι οποίες προσπαθούν με καινοτομίες προσεγγίσεις να αποκτήσουν παρουσία στη χώρα μας.

Η καινοτομία στον τραπεζικό κλάδο θα είναι ένα από τα βασικά θέματα του 7th Digital Banking Forum, το συνέδριο της Ethos Events για τον τραπεζικό κλάδο, το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει -για μία ακόμη χρονιά- τις τάσεις που διαμορφώνονται στη συγκεκριμένη αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για καλύτερες υπηρεσίες και εφαρμογές, βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, open banking και APIs αλλά και η υλοποίηση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πληρωμές (PSD II) είναι μερικά από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το φετινό Digital Banking Forum. Παράλληλα, η ανάπτυξη του fintech startup οικοσυστήματος στην Ελλάδα, οι επόμενες κινήσεις των τραπεζών αλλά και των νέων «παικτών» θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και των παρουσιάσεων στο φετινό συνέδριο.

Το Digital Banking Forum είναι ένα συνέδριο για τη σχέση των ψηφιακών τεχνολογιών με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχει θέσει νέα δεδομένα, στοχεύοντας και φέτος να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς διαφοροποιείται σε σχέση με άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις τόσο στον τρόπο παρουσίασης όσο και στο βαθμό αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων με τους ομιλητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συνεντεύξεις on stage (fireside chats) εκπροσώπων σημαντικών «παικτών» του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με σκοπό να συζητηθούν οι καινούριες τάσεις και να παρουσιάσουν τα πλάνα τους για το προσεχές μέλλον.

Το συνέδριο διοργανώνει η Ethos Events σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ την Πέμπτη 2 Απριλίου 2020 στο Divani Caravel.

Περιοχές ενδιαφέροντος

Οι τομείς με τους οποίους θα ασχοληθεί το  7th Digital Banking Forum  περιλαμβάνουν μια σειρά από περιοχές όπως είναι:

Οι αλλαγές στην εμπειρία του πελάτη
Καινοτομία σε Επίπεδο Ρυθμιστικών Αρχών

Οι ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού κλάδου έχουν αρχίσει να εμπλέκονται στη διαδικασία της καινοτομίας, υλοποιώντας innovation hubs. Ο στόχος είναι προφανής: περαιτέρω προώθηση της καινοτομίας, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα για νέα επιχειρηματικά μοντέλα αλλά και υπηρεσίες και εφαρμογές που θα προσφέρουν καλύτερη εμπειρία στους πελάτες, όπως και μείωση των λειτουργικών δαπανών για τις τράπεζες.

Τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών θα είναι ένα από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το 7th Digital Banking Forum, επιδιώκοντας να δώσει μια εικόνα για το τι γίνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Νέες υπηρεσίες, νέα κανάλια επικοινωνίας, διαφορετικές προσεγγίσεις των πελατών, αξιοποίηση των big data, έμφαση στη χρήση των mobile banking εφαρμογών και του e-banking έχουν ως αποτέλεσμα μια πολύ διαφορετική εμπειρία για τους πελάτες, και αυτό είναι από τα θέματα πάνω στο οποίο θα επικεντρωθεί το 7th Digital Banking Forum.

Καινοτομία από τις Εγχώριες Τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει και προσφέρουν μια σειρά από νέες υπηρεσίες που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες και απευθύνονται στους πελάτες τους, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για καταναλωτές. Πρόκειται για υπηρεσίες που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, την καλύτερη εξυπηρέτησή του και τη μείωση του κόστους και για τις δύο πλευρές.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως αυτές οι υπηρεσίες θα ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενες χρόνια και ένα πρώτο δείγμα των νέων και καινοτόμων υπηρεσιών θα δούμε στο 7th Digital Banking Forum.

Νέες ψηφιακές, τραπεζικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις & καταναλωτές
Το blockchain και οι εφαρμογές του
Οι Νέοι «Παίκτες» στην Ελλάδα

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των τελευταίων ετών είναι η εμφάνιση νέων «παικτών» που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι «παίκτες» αυτοί περιλαμβάνουν από neobanks και challengers banks μέχρι μεγάλους οργανισμούς από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, με διευρυμένο πελατολόγιο που θέλουν να το αξιοποιήσουν. Οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο, όπως και ενδιαφέροντα case studies που ακολουθούν καινοτόμες προσεγγίσεις προκειμένου να αποσπάσουν μερίδια αγοράς, θα είναι από τα βασικά θέματα του φετινού συνεδρίου.

Open Banking

Η εφαρμογή της PSD II έφερε στο προσκήνιο το θέμα του open banking και της αξιοποίησης των APIs, τα οποία προσφέρουν πλέον και οι ελληνικές τράπεζες σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Η αξιοποίηση αυτών των APIs μπορεί να οδηγήσει σε νέες και καινοτομίες υπηρεσίες και εφαρμογές. Στο φετινό Digital Banking Forum θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη σημασία του open banking αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Fintech startups
shutterstock_289303994
Fintech Startups

Στο οικοσύστημα των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων (startups), οι ιδέες και τα εγχειρήματα που σχετίζονται με τον τομέα του αποκαλούμενο fintech (financial technology) βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων των επενδυτικών funds. Οι παραδοσιακές τράπεζες δείχνουν την πρόθεση -και στην Ελλάδα- να συνεργαστούν με fintech startups καθώς και οι δύο πλευρές έχουν πολλά να κερδίσουν από αυτή τη συνεργασία. Ποιοι είναι όμως οι τομείς εκείνοι που μπορεί να υπάρξει συνεργασία; Ποια είναι τα startups εκείνα που έχουν τις δυνατότητες να κάνουν το επόμενο βήμα στην επιχειρηματική σκηνή και να δραστηριοποιηθούν εντός και εκτός Ελλάδας; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που πρόκειται να απαντηθούν στο πλαίσιο 7th Digital Banking Forum.