6th Digital Banking Forum

Η ψηφιακή εποχή έχει πλέον ξεκινήσει για τις τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τους οικιακούς αλλά και τους εταιρικούς πελάτες να έχουν πλέον αρχίσει να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μία περίοδο σημαντικών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούν τους πελάτες τους, οι απαιτήσεις των οποίων έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα το ζητούμενο πλέον να είναι μία νέα εμπειρία, ένα νέο customer journey.

Αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά θέματα του 6th Digital Banking Forum, το συνέδριο της Ethos Events για τον τραπεζικό κλάδο, το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει -για μία ακόμη χρονιά- τις τάσεις που διαμορφώνονται στη συγκεκριμένη αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η ψηφιακή εμπειρία βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής των οργανισμών του κλάδου με τις προκλήσεις να είναι πλέον αρκετά διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τεχνολογίες όπως είναι το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data δημιουργούν νέα δεδομένα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πληρωμές (PSD II) επηρεάζουν σημαντικά τις εξελίξεις στον κλάδο με την εμφάνιση νέων «παικτών», οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Όλα τα παραπάνω και αρκετά ακόμη θέματα αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το 6th Digital Banking Forum. Ένα συνέδριο για τη σχέση των ψηφιακών τεχνολογιών με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχει θέσει νέα δεδομένα, στοχεύοντας και φέτος να προσφέρει στους συμμετέχοντες μία ξεχωριστή εμπειρία, καθώς διαφοροποιείται σε σχέση με άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις τόσο στον τρόπο παρουσίασης όσο και στο βαθμό αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων με τους ομιλητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσθήκη στο φετινό συνέδριο μίας σειράς από συνεντεύξεις on stage (fireside chats) εκπροσώπων σημαντικών «παικτών» του χρηματοπιστωτικού κλάδου με σκοπό να συζητηθούν οι καινούριες τάσεις και να παρουσιάσουν τα πλάνα τους για το προσεχές μέλλον.

Το συνέδριο διοργανώνει η Ethos Events σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 στην Αθήνα.

Περιοχές ενδιαφέροντος

Οι τομείς με τους οποίους θα ασχοληθεί το  6th Digital Banking Forum  περιλαμβάνουν μία σειρά από περιοχές όπως είναι:

Οι αλλαγές στην εμπειρία του πελάτη
Οι αλλαγές στην εμπειρία του πελάτη
Νέες ψηφιακές, τραπεζικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις & καταναλωτές
Νέες ψηφιακές, τραπεζικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις & καταναλωτές
Το blockchain και οι εφαρμογές του
Το blockchain και οι εφαρμογές του
Fintech startups
Fintech startups
Οι αλλαγές στην εμπειρία του πελάτη
Οι αλλαγές στην εμπειρία του πελάτη

Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και οι αλλαγές που υπάρχουν όσον αφορά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών (οικιακών αλλά και εταιρικών) έχει οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες να έχουν ξεκινήσει να διαφοροποιούν τον τρόπο με τον οποίο παρέχουν υπηρεσίες και εξυπηρετούν τους πελάτες. Νέα customer journeys κάνουν την εμφάνιση τους και οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν να προσαρμόζονται αρκετά γρήγορα στα νέα δεδομένα που έχουν πλέον δημιουργηθεί.

Νέες υπηρεσίες, νέα κανάλια επικοινωνίας, διαφορετικές προσεγγίσεις των πελατών, αξιοποίηση των big data, έμφαση στη χρήση των mobile banking εφαρμογών και του e-banking έχουν ως αποτέλεσμα μία πολύ διαφορετική εμπειρία για τους πελάτες και αυτό είναι από τα θέματα πάνω στο οποίο θα επικεντρωθεί το 6th Digital Banking Forum.

Νέες ψηφιακές, τραπεζικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις & καταναλωτές

Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει και προσφέρουν μία σειρά από νέες υπηρεσίες που αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες και απευθύνονται στους πελάτες τους, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για καταναλωτές. Πρόκειται για υπηρεσίες που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, την καλύτερη εξυπηρέτηση του και τη μείωση του κόστους και για τις δύο πλευρές. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως αυτές οι υπηρεσίες θα ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενες χρόνια και ένα πρώτο δείγμα των νέων υπηρεσιών θα δούμε στο 6th Digital Banking Forum.

Παράλληλα, η εφαρμογή της PSD 2 έχει μεν αρχίσει να υλοποιείται αλλά ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που περίμεναν αρκετοί. Στο 6th Digital Banking Forum, ο τρόπος που έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία καθώς και τα ζητήματα που έχουν προκύψει θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης.

Νέες ψηφιακές, τραπεζικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις & καταναλωτές
Το blockchain και οι εφαρμογές του
Το blockchain και οι εφαρμογές του

H πρώτη σημαντική εφαρμογή του blockchain ήταν αυτή των κρυπτονομισμάτων με το bitcoin να αποτελεί την πιο γνωστή περίπτωση. Όμως, το blockchain δεν είναι μόνο το bitcoin και η πραγματικότητα είναι πως έχει πολλές εφαρμογές σε διάφορους τομείς του χρηματοπιστωτικού κλάδου που αξίζει να επισημανθούν δεδομένου ότι πρόκειται για μία τεχνολογία με εξαιρετικά πολλές ευκαιρίες.

Fintech startups

Στο οικοσύστημα των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων (startups), οι ιδέες και τα εγχειρήματα που σχετίζονται με τον τομέα του αποκαλούμενο fintech (financial technology) βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων των επενδυτικών funds. Οι παραδοσιακές τράπεζες δείχνουν την πρόθεση -και στην Ελλάδα- να συνεργαστούν με fintech startups καθώς και οι δύο πλευρές έχουν πολλά να κερδίσουν από αυτή τη συνεργασία. Ποιοι είναι όμως οι τομείς εκείνοι που μπορεί να υπάρξει συνεργασία; Ποια είναι τα startups εκείνα που έχουν τις δυνατότητες να κάνουν το επόμενο βήμα στην επιχειρηματική σκηνή και να δραστηριοποιηθούν εντός και εκτός Ελλάδας; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που πρόκειται να απαντηθούν στο πλαίσιο 6th Digital Banking Forum.

Fintech startups